Zdarzyło Ci się kiedyś kupić za dużo jedzenia? A może lubisz mieć jakieś zapasy na wypadek gdybyś nie miała czasu na gotowanie lub wyjście do sklepu? W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest mrożenie. Opóźnia ono psucie się żywności i pozwala zachować zbliżone do świeżych produktów wartości odżywcze.

Jak prawidłowo mrozić żywność

  • produkty przeznaczone do mrożenia dokładnie umyj
  • warzywa zblanszuj (wrzuć na chwilę do wrzątku, a następnie opłucz w zimnej wodzie). Warzywa, których nie trzeba blanszować to – pomidory, papryka, cebula, cukinia i por. Jeżeli chodzi o owoce to wystarczy je umyć i wysuszyć
  • żywność spakuj do woreczków lub pojemników i dopilnuj żeby znalazło się tam jak najmniej powietrza. Ja polecam woreczki bo zajmują mniej miejsca i łatwiej z nich usunąć powietrze
  • zupy i buliony po zamrożeniu zwiększają swoją objętość, dlatego wlewając je do pojemnika zostaw trochę wolnego miejsca
  • drobne produkty takie jak truskawki, groszek czy pierogi zamroź najpierw na desce lub tacce a następnie wsyp je do woreczka. Dzięki temu nie posklejają się
  • pamiętaj, aby na każdym woreczku napisać datę mrożenia

Jak rozmrażać żywność

Produkty, które chcesz rozmrozić włóż najpierw do lodówki. Tyczy się to głównie mięsa, owoców, serów. Warzywa i pierogi można wrzucić do garnka od razu po wyjęciu z zamrażalki.

Jak długo mrozić żywność

Warzywa i owoce – 8-12 msc

Grzyby – 6-10 msc

Pieczywo i ciasta – 4-6 msc

Sery – 4-8 msc

Masło – 8-10 msc

Drób – 6-10 msc

Wieprzowina – 4-7 msc

Wołowina – 9-12 msc

Dziczyzna – 12 msc

Mięso mielone – 2 msc

Wędlina – 2-3 msc

Ryby – 3-4 msc

Bulion, sos mięsny – 3-4 msc